Дялове в Линукс

За конфигуриране на основни компоненти в системата.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

Дялове в Линукс

Мнениеот phantomlord » Сря 13, Сеп, 2006 11:12

Много често, когато си купите нов хард-диск го получавате без налична файлова система и на вас остава задачата да му я създадете и да го разделите на дялове. Тази операция не е предмет на статията и само ще ви кажа какво можете да използвате за да го направите: fdisk под DOS или Linux, gparted или qtparted от някоя Live дистрибуция (и двете са с графичен интерфейс). Освен това при инсталацията на която и да е операционна система ви се предоставя възможността да създадете дялове на хард-диска и да ги форматирате с избрана от вас файлова система.
В това четиво ще ви дам информация за видовете дялове и тяхното обозначение в Linux.

1. Обозначение на устройствата в Lnux:
a) IDE HDD: hdxy
б) SATA HDD: sdxy

x – primary master, secondary master, primary slave, secondary slave
y – номер на дяла според разположението му.

hda/sda - primary master IDE/SATA на 1-ви канал
hdb/sdb - primary slave IDE/SATA на 2-ри канал
hdc/sdc – secondary master IDE/SATA на 3-ти канал
hdd/sdd – secondary slave IDE/SATA на 4-ти канал

Най-често в ролята на hdc се явява CD/DVD ROM

2. Primary Partitions & Extended Partitions:
Първият дял на хард-диска е винаги Primary. Едно устройство може да има минимум един и максимум четири Primary дяла. Много често те се оказват недостатъчни и за да се заобиколи това ограничение се създава Extended Partition, в който могат да се създадат n на брой Logical Partitions. Броят им зависи от техният размер и респективно размерът на Extended Partition. Ако на едно устройство се създадат 4 Primary Partitions, Linux ще ги разпознае по следният начин:
hda1, hda2, hda3, hda4. Невъзможно е да бъдат повече. Ако не ви стигат, създайте Extended Partition. Той може да бъде само hda2 до 4 (според това колко Primary дяла имате), a първият Logical дял в него винаги ще бъде hda5.

И така, да обобщим: Ако искате да имате 4 дяла на устройството си, можете да ги направите Primary: hda1 до 4. Но това не ви го препоръчвам, защото може да дойде момент, в който те да ви се окажат недостатъчно, затова е по-добре да направите 3 Primary дяла (hda1 до 3), един Extended (hda4) и един Logical (hda5). В този случай, ако по-късно ви се наложат промени можете да се възползвате от свободното място на hda5 (ако има такова), да намалите размера на дяла и на появилото се Unallocated space да създадете колкото нови дялове желаете (hda6 до n). Имайте в предвид, че ако дялът, който искате да намалите е с файлова система, която лесно се фрагментира (примерно FAT32), ще трябва първо да го дефрагментирате за да се подредят всички файлове в началото на дяла, а в края да остане само празно място.

Допълнение:
В GRUB броенето на дяловете започва от 0 и те се описват така:
hd0,0 = hda1
hd0,1 = hda2
....................
hd0,4 = hda5

и т.н.

Надявам се това да ви се окаже полезно. Ако имате въпроси – питайте.
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
on this frightening night
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
Аватар
phantomlord
Шеф
 
Мнения: 1517
Регистриран на: Пет 03, Мар, 2006 1:16
Местоположение: София

Назад към Системни настройки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron