Полезни програми за слушане на музика

Тук е обяснено как се инсталират и настройват програми под Linux.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

Полезни програми за слушане на музика

Мнениеот mylin » Пет 19, Юни, 2009 15:05

това е моя начин да кажа благодаря за хубавия форум :wink:
(не открих тема за програми само за слушане на музика, преместете темата ако греша)

нищо че съм с KDE (в Sidux е без Gnome) обичам бързи и леки програмки дето правят само това което искам от тях
(и то когато и както им кажа) e, winamp е добра за Уин, но и тя може да стане прекалено шарена с разните му "кожи"

и такааа ето три много добри варианта:
1. Разбира се споменавам тежката артилерия - Amarok
няма да го описвам - равен няма не само по опции, но и по лакомия за ресурси... (хора разни избор голям), ако обича някой програмите тип "швейцарско ножче" Amarok е това

2. Старо но златно (и е супер леко) - XMMS2
работи дори при спряна графична среда и има няколко графични интерфейса (esperanza и abraca са само най-известните)
по замисъл прилича на любимата ми графична среда Xfce - слагаш само каквото ти трябва (инсталира се на самостоятелни модули)
за подробности вижте темата Инсталиране и работа с XMMS2 под Дебиан

3. Накрая моя любимец - moc :)
не се заблуждавайте от малкото име - това програмче е конзолно приложение, но може всичко което се очаква от един audio player
Поддържани формати:
mp3, Ogg Vorbis, FLAC, Musepack (mpc), Speex, WAVE, поддържани от FFmpeg (WMA, RealAudio, AAC, MP4), AIFF

е - само не може да цъкате с мишката, но и без друго моето KDE е пълно с клавишни комбинации дето стартират почти всичко
(мишката е предимно за любители - ако сте работили с AutoCAD знаете това - с 2 букви се разбираме с компа, даже и с гласови команди няма да е толкова кратко пък и стрелките up/ down викат ползваните команди :mrgreen:)
# apt-get update
(това е за всеки случай)

инсталиране:
# apt-get install moc

стартиране:
$ mocp

Бързи команди:
* h, ? – помощ
* ENTER – пускане на песента
* < - Намаляване на звука с 1%
* , – Намаляване на звука с 5%
* > – Увеличаване на звука с 1%
* . – Увеличаване на звука с 5%
* / - търсене
* p или SPACE – пауза
* Tab – Папка с музика / Плейлист
* а - добавяне на песен в плейлистата
* A – добавяне на папка в плейлистата
* C – изчистване на плейлистата
* o – въвеждане на URL
* Т – избор на „тема“
* Q - изход

открих това малко бижу след свеж ъпдейт на Sidux
(все по-хубав и стабилен става, но разбрх че предпоследното е по-безопосно от последното - все пак sid)

Не ми се чакаше да оправят зависимостите при XMMS2 - там esperanza и abraca не ми се инсталират)
но това само ми помогна защото с инсталирането на XMMS2 идват и разни Гномски библиотеки в КДЕ-то

естествено XMMS2 също може да работи само в конзола - в Linux има избор
(не е като лакомата и тромава Виста)

и така пишете с какво слушате музика в Linux
вие сте на ход...
Аватар
mylin
Участник

Мнениеот phantomlord » Пет 19, Юни, 2009 19:00

Аз си слушам с Audacious и любимата ми кожа от Winamp 2:

Изображение

Но ще взема да пробвам XMMS 2 и интерфейсите му.
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
on this frightening night
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
Аватар
phantomlord
Шеф

Мнениеот aleximilian » Пет 17, Юли, 2009 23:34

За момента слушам с Audacious, другите които съм пробвал, някак не ми допадат, но май всичко е въпрос на навик.
Друг многообещаващ плеър е Qmmp, за момента е в SID при Debian. Не съм го пробвал, ако някой го пробва, нека си каже впечатленията :)
[center]БЪЛГАРИЯ[/center]

Малко филмче

Неволи

# apt-get remove --purge windows
Аватар
aleximilian
Участник

Мнениеот Azieth » Съб 18, Юли, 2009 11:57

Аз ползвам MPD с конзолен клиент към него ncmpcpp или графичен Emphasis, когато съм под E17.
Customix.org - GNU/Linux Desktop Customization
"If Linux doesn't have the solution, you have the wrong problem."
EvilSide is now Azieth
Аватар
Azieth
Участник

Мнениеот biggie » Съб 18, Юли, 2009 14:44

аз лично се кефя на mpd но някак винаги избухват някакви проблеми с него (в началото, конфигурацията, mpd.conf ми къса нервите). Иначе за музикален мениджър, напоследък Songbird израстна много - според мен е близо до amarok 1.4 като функции. И да, amarok 1.4>amarok 2/2.1
Аватар
biggie
Участник

Мнениеот tolostoi » Сря 22, Юли, 2009 9:05

Оооо ще пробвам songbird, изглежда куул, а чета и нещо добро тука
#
Gapless Playback & Replay Gain

Skips padding data due to encoding and chains files for gapless playback experience. Adjusts the playback gain appropriately if a track's metadata contains replay gain information.

:P
Обаче май няма да има еквалайзер :cry:
#
GStreamer

Songbird uses GStreamer as the main media playback system, across all platforms.

Иначе ползвам audacious - има хубав еквалайзер, звука с него е най-добър, аз без еквалайзер не мога. VLC също свири добре, но доста по не удобен за музика от audacious.
moc ми харесва също, ще видя MPD-то какво предлага с някой от ифейсите му, дано има еквалайзер.

P. S. Тук има писано в друг форум.

P. S. 2 Songbird има еквалайзер *ura* , остава да го пробвам и в къщи как свири, но ми хареса определено, абе ще видим за минимизиране в трея дали има нещо добавка.
Изображение
.
Изображение
Аватар
tolostoi
Участник

Мнениеот aleximilian » Чет 23, Юли, 2009 17:39

Aqualung е още един достатъчно функционален аудио плеър 'поне според мен'. :)
Има го в хранилищата, даже има версии за Mac OS X и Windows.

п.п. има и еквилайзер *beer*

Като се заговорихме за музика, е нормално да се впише и нещо за извличане на аудио цд-та. Не знам как е в KDE, но в Gnome си има вграден аудио рипер, който става криво ляво. Тук е мястото да обърна внимание за нещо което е качествено, а именно за Rubyripper. За момента се очертава като аналог по качество на EAC при windows и XLD за Мас.
Инсталацията му е елементарна, има я описана във файла README, който е в архива, както и бг превод, макар и не особнно качествен. Допълнителна информация за инсталиране има в вики-то на hydrogenaudio.
За съжаление след Debian 5.0 или 5.1 има проблем с използването му и по точно, защото rubyripper е зависим и от ruby-gnome2 и се получаваше някакъв конфликт.

Малко филмче

Неволи

Аватар
aleximilian
Участник

Мнениеот tolostoi » Пон 27, Юли, 2009 10:06

Rubyripper кърти мивки, само него ползвам, обаче не съм забелязал да има какъвто и да е проблем с Debian Lenny :P само дето не помня, кой пакет инсталирах, май пакета за убунту сложих, щото не видях да го има за лени в мултимедиа репото (всъщност, казано честно ... даже и не проверих дали го има :) ). Ето от тук взех линка https://help.ubuntu.com/community/CDRipping

Изображение

Това ми е линията за енкоуд в m4a (aac)
Код за потвърждение: Избери целия код
neroAacEnc -q 0.37 -if "%i" -of "%o".m4a && neroAacTag "%o".m4a -meta:artist="%a" -meta:album="%b" -meta:track="%n" -meta:title="%t" -meta:genre="%g" -meta:year="%y"
neroAacEnc ми хареса много :D http://www.nero.com/eng/downloads-nerod ... -codec.php

А аз да ви питам с какво конвертирате музика? Не съм намерил нещо свястно, което да ми покрива критериите (че ползвам dpoweramp с wine за сега). soundconverter-a до някъде върши работа. Примерно за ogg-та и FLAC е супер, ама до там. За mp3 ползва gstreamer което нещо не ми се нрави (но пак става) няма aac, разкомпресирането на .ape-та до wav, често чупи файла и чак като решиш да го запишеш се вижда, че не е уред wav-a :(
.
Изображение
Аватар
tolostoi
Участник

Мнениеот aleximilian » Пон 27, Юли, 2009 12:08

Сега го свалих пакета от debian-multimedia, разреших зависимостите които липсваха и сега си фЪрчи :D
Ако някой го интересуват някой специфични настройки, нека каже, ще ги напиша. За тях съм чел в разни аудиофилски форуми.

За аудио конвентиране ползвам един скрипт, за когото научих от Phoenix.bg. Написал е статия в калдата, ще си позволя да го цитирам:
Код за потвърждение: Избери целия код
apt-get install zenity gawk file mplayer lame vorbis-tools libid3-3.8.3-dev mppenc flac faac faad wavpack shntool speex

Тук липсват два от необходимите пакети по тъжната причина, че не фигурират в хранилищата и се налага да ги изтеглим и инсталираме сами. Това са MAC и musepack

Скриптът е предназначен за изпълнение от файловият мениджър Nautilus. Ако използвате графична среда различна от Gnome, инсталирайте си Nautilus за да можете да използвате скрипта. За подробни инструкции как да разширите фукционалността на Nautilus, прочетете тук.

За заинтересованите, изтеглете скрипта от ТУК и го поставете в директорията "~/.gnome2/nautilus-scripts". Ако директорията 'nautilus-scripts' не съществува, тогава я създайте. Няма никакво значение, дали ще го направите през терминала или през самия Nautilus, но не забравяйте да направите скрипта изпълним за да може да се стартира.

Ако сте изпълнили указанията до момента, в контексното меню на десния миши бутон ще видите подменю 'Скриптове', в което ще фигурира вече инсталираният успешно скрипт. Кликнете с десния бутон върху 1 или повече еднотипни аудио-файлове и изберете желаният изходен формат, желаното качество, автоматично или ръчно попълване на тагове и после изчакайте процеса на конверсия да приключи. Конвертора използва *.wav файл като междинен формат за транскодирането между множеството Lossy и Lossless формати, заради което проверете дали имате достатъчно свободно място преди да започнете процеса. След завършване на конверсията, wav файла се изтрива (освен ако той самият не е изходния формат :)

[center]Изображение[/center]

П.С: Този скрипт не може да сработи ако външно сте маркирали цяла директория. Трябва да маркирате директно един или повече файлове в Nautilus, а не на Десктопа или в Интернет-браузъра... За поддръжка на всички формати, трябва да инсталирате съответните зависимости. Автоматично прехвърляне на таговете между форматите се поддържа за момента само между mp3, ogg, flac и aac.

Можете да изтеглите новата версия 0.34 от ТУК.

Избрал съм съществената част от упътването.
Цялото упътване може да го прочетете тук

edit:
tolostoi, грешката с двата линка за скрипта беше моя, имаше едни кавички дето предизвикват 404
:oops:
Последна промяна aleximilian на Пон 27, Юли, 2009 13:42, променена общо 1 път

Малко филмче

Неволи

Аватар
aleximilian
Участник

Мнениеот tolostoi » Пон 27, Юли, 2009 13:18

Oops! (404)
:P за новата версия на скрипта, ама като чета faac е шитня, ако може да се "оправи" да ползва енкодера на неро ще е добре. Като имам време ще погледна цялата статия.

П. П. Сега пробвам aqualung и се чудя откъде се включват (теглят) тези плъгини :( - бая грозен плеър но с интересни функции, ще го пробвам и как свири като се прибера, че тука звука е на ниво да чуеш нещо :). Лошото е, че в стабилния дебиан е стара версия, а пък си харесах функции в ченчлога на новата :roll: а и инструкцията за компилиране, започва като приключение :mrgreen:
Here's how to do it. It can be tough, but if you follow the instructions it shouldn't be a big problem. However, if you have never built packages from source before, this is probably not the time to learn.
:D
.
Изображение
Аватар
tolostoi
Участник

Мнениеот phantomlord » Пон 27, Юли, 2009 15:07

Аз за рипване на аудио CD ползвам kaudiocreator. Има достатъчно опции.
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
on this frightening night
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
Аватар
phantomlord
Шеф

Мнениеот saejoh » Вто 28, Юли, 2009 18:57

Пробвайте aTunes. Java базирано е. На мен ми допада, Зарежда плейлисти, директории (репозитори-та), има доста кожи. Досега сериозни проблеми не съм имал с него, да не чуе дяволът. Просвирва радиа, подкастове. Изгражда статистики за изпълнените песни, в общия случай намира текстове на песните (ако са изписани вярно заглавията им), информация за албум, изпълнител, дискография. За рипване не знам дали става. :)
Изображение Ath XP 1700+, NVidia, Biostar M7NCG,
Повече тук и тук
Аватар
saejoh
Участник

Мнениеот cybertorture » Вто 28, Юли, 2009 23:10

хъммм въпросче с звездичка :)

аудио плеър който да потдържа smb:/ :)
плейлист + библиотека

става въпрос да не се ползва Gnome VFS или mount

а ся де Оо сякви идеи са добре дошли :)
Аватар
cybertorture
Участник

Мнениеот tolostoi » Сря 29, Юли, 2009 17:15

cybertorture написа:хъммм въпросче с звездичка :)

аудио плеър който да потдържа smb:/ :)
плейлист + библиотека

става въпрос да не се ползва Gnome VFS или mount

а ся де Оо сякви идеи са добре дошли :)

Те тва Amarok го може :P (драг ен дроп, естествено не променя тагове и т. н.) Правил съм го с амарока в Debian Etch, сега имам Lenny ще пробвам довечера.

saejoh пробвах, го. Има неща които ми харесаха, доста неща прави сам :) и може да експортва плейлист/селекция или албум от маркирано в репото (копира ги и ги подрежда по папки на изпълнители и албуми или както ти е кеф като си промениш линията) приятен интерфейс и добри функции. Обаче ... мноого тежък, по тежък от songbird, като скрия плеъра от show desktop бутона, после няма откриване, от системтрея, не може да се корегира силата на звука (много неприятно) еквалайзера му ... по-добре да не го бяха слагали, то рестартира песента като го аплайнеш и променя звука ужасно (това с xine и mplayer енджина, не съм го пробвал с vlc енджин, ама то нещо не ми го открива), заби ми няколко пъти. Прозореца му не мога да го сваля по-надолу от таск бара :) не се сещам за друго, но може да има, все пак го ползвам, но не и за слушане на музика, ами да си оправя тагове и да си кача музика в плеъра.
.
Изображение
Аватар
tolostoi
Участник

Мнениеот frankopld » Пет 31, Юли, 2009 23:56

Като аудио плеър ползвам от около половин година,може и повече,само MOC... За мен това е програмчето ,което е незаменимо и недостижимо що се отнася до лекота,подреденост, простота на работа и най-важното,може би щото съм меломан по принцип ;) - уникален звук.До сега не съм намерил програм с GUI ,която да може да докара кристалния звук на MOC(това последното е ,разбира се , строго субективно и всеки сам по себе си разбира кое е хубав звук и кое не е :) )

Изображение
Сървър:irc.freenode.net
Канал:#ubuntu-bg->XChat live
Fire In The HoleИзображение

Изображение
Изображение
Аватар
frankopld
Участник

Следваща

Назад към Инсталиране и работа с приложения