(не открих тема за програми само за слушане на музика, преместете темата ако греша)
нищо че съм с KDE (в Sidux е без Gnome) обичам бързи и леки програмки дето правят само това което искам от тях
(и то когато и както им кажа) e, winamp е добра за Уин, но и тя може да стане прекалено шарена с разните му "кожи"
и такааа ето три много добри варианта:
1. Разбира се споменавам тежката артилерия - Amarok
няма да го описвам - равен няма не само по опции, но и по лакомия за ресурси... (хора разни избор голям), ако обича някой програмите тип "швейцарско ножче" Amarok е това
2. Старо но златно (и е супер леко) - XMMS2
работи дори при спряна графична среда и има няколко графични интерфейса (esperanza и abraca са само най-известните)
по замисъл прилича на любимата ми графична среда Xfce - слагаш само каквото ти трябва (инсталира се на самостоятелни модули)
за подробности вижте темата Инсталиране и работа с XMMS2 под Дебиан
3. Накрая моя любимец - moc

не се заблуждавайте от малкото име - това програмче е конзолно приложение, но може всичко което се очаква от един audio player
Поддържани формати:
mp3, Ogg Vorbis, FLAC, Musepack (mpc), Speex, WAVE, поддържани от FFmpeg (WMA, RealAudio, AAC, MP4), AIFF
е - само не може да цъкате с мишката, но и без друго моето KDE е пълно с клавишни комбинации дето стартират почти всичко
(мишката е предимно за любители - ако сте работили с AutoCAD знаете това - с 2 букви се разбираме с компа, даже и с гласови команди няма да е толкова кратко пък и стрелките up/ down викат ползваните команди

# apt-get update
(това е за всеки случай)
инсталиране:
# apt-get install moc
стартиране:
$ mocp
Бързи команди:
* h, ? – помощ
* ENTER – пускане на песента
* < - Намаляване на звука с 1%
* , – Намаляване на звука с 5%
* > – Увеличаване на звука с 1%
* . – Увеличаване на звука с 5%
* / - търсене
* p или SPACE – пауза
* Tab – Папка с музика / Плейлист
* а - добавяне на песен в плейлистата
* A – добавяне на папка в плейлистата
* C – изчистване на плейлистата
* o – въвеждане на URL
* Т – избор на „тема“
* Q - изход
открих това малко бижу след свеж ъпдейт на Sidux
(все по-хубав и стабилен става, но разбрх че предпоследното е по-безопосно от последното - все пак sid)
Не ми се чакаше да оправят зависимостите при XMMS2 - там esperanza и abraca не ми се инсталират)
но това само ми помогна защото с инсталирането на XMMS2 идват и разни Гномски библиотеки в КДЕ-то
естествено XMMS2 също може да работи само в конзола - в Linux има избор
(не е като лакомата и тромава Виста)
и така пишете с какво слушате музика в Linux
вие сте на ход...