Dazuko – инсталиране и зареждане в 5 стъпки

Тук е обяснено как се инсталират и настройват програми под Linux.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

Dazuko – инсталиране и зареждане в 5 стъпки

Мнениеот saejoh » Съб 16, Фев, 2008 16:53

Dazuko – инсталиране и зареждане в 5 стъпки
Източник: http://www.dazuko.de/howto-install.shtml
Приложения, използващи Dazuko: http://www.dazuko.de/applications.shtml
Сваляне: http://www.dazuko.de/downloads.shtml

Целта на Dazuko е да бъде междуплатформен „драйвер на устройство“, който позволява на приложения да контролират файловия достъп в системата. Чрез инсталирането на този драйвер системата ви ще бъде в състояние да поддържа приложения за контрол на файловия достъп, базирани на Dazuko. Надеждата е този драйвер на устройство да се превърне в обичаен компонент на повечето системи.

Пет са основните стъпки за инсталиране и зареждане на Dazuko. Но трябва да имате опит при компилирането на ядрото. Ако нямате този опит, препоръчваме да се обръщате към различните налични наръчници, за да разберете как става изграждането на ядрото. Изграждането на ваше собствено ядро позволява не само оптимална работа на системата, но и ви дава шанс да почувствате и да работите със сърцето на вашата операционна система.

Забележка: Ако вече разполагате със сорс-кода на ядрото и просто искате да инсталирате Dazuko без изграждане на ново ядро, можете да действате. Но така или иначе трябва да сте сигурни, че версията на сорс-кода наистина съвпада с версията на ядрото, което е стартирано в момента.

Linux: Дори и да разполагате със сорс-кода на Линукс-ядрото, то може да не е конфигурирано. Вижте ЧЗВ №10 за повече информация.

1-ва Стъпка: Снабдете се със сорс-кода на вашето ядро

Dazuko е модул за ядрото. Когато е зареден един такъв модул, той става неразделна част от ядрото. По този начин Dazuko се обръща към и споделя един и същ набор от функции, както самото ядро. Ето защо се изисква сорс-кодът на ядрото за изграждане на Dazuko.

Във висока степен е препоръчително най-напред да изградите и инсталирате ядро. Едва тогава можете да сте сигурни, че сорс-кодът, който използвате за Dazuko, отговаря на работещото в момента ядро. Ако не знаете как да постигнете това, прочетете горната забележка.

Много от дистрибуциите осигуряват пакети със сорс-кода на ядрото. Ако не планирате изграждане на ново ядро, уверете се, че сте инсталирали подходящите за вашата дистрибуция пакети със сорс-код.

Linux: Вижте ЧЗВ №10 за информация относно конфигурирането на сорс-кода на вашето Линукс-ядро.

2-ра Стъпка: Компилирайте Dazuko

Когато вече сте се сдобили със сорс-кода на вашето работещо ядро, можете да инсталирате Dazuko. Първо трябва да генерирате Makefile:
Код за потвърждение: Избери целия код
./configure

Това ще определи каква ви е системата и всякакви по-специални опции, които трябва да се зададат. След това можете да компилирате Dazuko:
Код за потвърждение: Избери целия код
make

Това ще създаде драйвера, както и няколко примерни програми. При Линукс 2.2-2.4 драйверът си нарича dazuko.o. При Линукс 2.6 и FreeBSD – dazuko.ko

Можете да осъществите бърз тест, за да разберете, дали „драйверът на устройство“ е съвместим с ядрото ви, като използвате следната команда в администраторски режим:
Код за потвърждение: Избери целия код
make test

Това ще опита да вмъкне и премахне модула.

Ако срещнете каквито и да са предупреждения (warning) или грешки (error) в която и да е от горните стъпки, значи нещо не е наред. Прегледайте обстойно ЧЗВ , ако попаднете на проблем.

3-та Стъпка: Вмъкване на Dazuko

След като сте компилирали успешно Dazuko, последната стъпка е да вкарате модула в ядрото. За да го направите, трябва да имате права на администратор (root). Това може да стане със следните команди, според версията на ядрото (2.2; 2.4; 2.6 и т.н.):
Код за потвърждение: Избери целия код
Linux 2.2-2.4: /sbin/insmod dazuko.o
Linux 2.6: /sbin/insmod dazuko.ko
FreeBSD: /sbin/kldload dazuko.ko

Добър знак е, ако не получите съобщения за грешки. За да проверите, дали модулът е зареден в резултат на горните команди, изпълнете:
Код за потвърждение: Избери целия код
Linux 2.2-2.6: cat /proc/modules
FreeBSD: /sbin/kldstat

Ако видите „dazuko“ в списъка, това означава, че Dazuko-драйверът е бил зареден успешно. След това трябва да създадете „възел на устройство“ (device node), освен ако ползвате devfs (създава ги автоматично).

Под Линукс
Трябва да намерите главното число на устройството (device major number) за Dazuko. Това се прави по следния начин:
Код за потвърждение: Избери целия код
cat /proc/devices

Трябва да виждате "dazuko" в списъка заедно с неговото главно число (обикновено 254). Например, аз ще предположа, че това число е 254. Командите за създаване на „възел на устройството“ са:
Код за потвърждение: Избери целия код
mknod -m 600 /dev/dazuko c 254 0
chown root:root /dev/dazuko

Под FreeBSD 4
Код за потвърждение: Избери целия код
mknod /dev/dazuko c 33 0

4-та Стъпка: Тестване на Dazuko

Вече сте компилирали Dazuko и сте го вмъкнали във вашето ядро. Какво следва?

Когато Dazuko вече е зареден, дадено приложение може да осъществява контрол на достъпа до файлове посредством Dazuko „устройството“ (device). За да го пробвате, препоръчително е да пуснете примерната програма (намира се в поддиректорията „example_c“). Преди това трябва да я изградите по следния начин:
Код за потвърждение: Избери целия код
cd example_c
make

Поради причини, свързани със сигурността, Dazuko работи единствено с процеси, които са пуснати с права на администратор. Ето защо трябва да сте с root-права, когато пускате примерната програма. Тя използва за аргументи списък с пътища, които „наблюдава“.
Код за потвърждение: Избери целия код
./example /home /usr/home

Когато примерната програма работи, отворете друг терминал или команден ред. Отворете някакъв файл в /home-директорията (или друга нейна поддиректория). При осъществяване на достъп до файловете, примерната програма трябва да покаже разнообразна информация.

Примерната програма винаги разрешава достъпа, но друго приложение може да бъде написано така, че да отказва достъп при определени условия. Това позволява на трети лица да пишат комплексни схеми за контрол на достъпа (или клиентски средства за проследяване на достъпа до файлове).

5-та Стъпка: Инсталиране на Dazuko

След като сте се уверили, че Dazuko работи коректно на вашата система, най-вероятно ще искате да го инсталирате. От оригиналната сорс-директория на Dazuko (не от example_c директорията), с root-права стартирайте:
Код за потвърждение: Избери целия код
make install

Това извършва нужните действия за инсталиране на Dazuko драйвера в системата ви.
Последна промяна saejoh на Пет 22, Фев, 2008 23:54, променена общо 1 път
Изображение Ath XP 1700+, NVidia, Biostar M7NCG,
Повече тук и тук
Аватар
saejoh
Участник
 
Мнения: 60
Регистриран на: Съб 21, Апр, 2007 18:31
Местоположение: Sofia

Мнениеот tolostoi » Вто 19, Фев, 2008 12:35

Хм, странно този пакет (сорса имам предвид) е останал в Debian Sarge в по новите хранилища не го виждам. Както и да е, при Debian и Ubuntu би трябвало да стане така.
Тегли се първо сорса от тук http://packages.ubuntu.com/feisty/utils/dazuko-source
Инсталира се по стандартният начин, ако имате gdebi пакета, направо цъкате 2 пъти в-у него и ще се инсталира, иначе тук пище как става
phantomlord написа:2.DPKG е пакетна система използвана от Debian и базираните на нея дистрибуции: (K)Ubuntu, Mepis, Tilix, Damn Small, Knoppix... Използват се пакети с разширение *.deb и се инсталират така:

Код за потвърждение: Избери целия код
dpkg -i името_на_пакета.deb

След което изпълнявате
Код за потвърждение: Избери целия код
apt-get update
apt-get install module-assistant
m-a prepare
m-a a-i dazuko
.
Изображение
Аватар
tolostoi
Участник
 
Мнения: 329
Регистриран на: Пон 11, Дек, 2006 16:01
Местоположение: Варна


Назад към Инсталиране и работа с приложения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron