Linux PDF редактори за манипулиране на PDF-Документи

Тук е обяснено как се инсталират и настройват програми под Linux.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

Мнениеот saejoh » Сря 13, Фев, 2008 20:08

Източник:OSlinuxPDFwriter

Adobe Acrobat е комерсиално средство за манипулиране на PDF-файлове. Преди време аз използвах системата за печат CUPS за експорт на файлове в PDF-формат. Опитвал съм и gv за същата цел. Но ми трябваше пълноценно редактиране на pdf-документи. Търсенето ми завърши със софтуера PDFedit, който е свободен и с отворен код. Достъпен е както в графичен (GUI), така и команден интерфейс (CLI=commandline).

Този софтуер поддържа също писане на скриптове и почти всичко може да бъде писано. PDFedit е средство от нисък клас, предназначено за крайни потребители. Можете да го ползвате за:
=> Запис/създаване/редактиране на PDF-файлове
=> Печат на PDF-файлове
=> Съхраняване на PDF-файлове
=> Експорт в XML-формат и т.н.

Инсталиране на PDFEdit

Ако ползвате Debian или Ubuntu Linux, въведете:
Код за потвърждение: Избери целия код
$ sudo apt-get install pdfedit

Начало на редактиране на PDF-файлове с PDFedit редактора

За начало, въведете:
$ pdfedit /път/до/pdf.file &
$ pdfedit &

Друг софтуер за създаване на pdf-файлове

По време на проучването се натъкнах на други приложения за редактиране на PDF-и. Надявам се, че ще установите, колко полезни са следните програми:

=> scribus - Приложен софтуер с отворен код за десктоп публикации (DTP-desktop publishing). Работи под Линукс, Мак и Уиндоус. Добра алтернатива е на PDFedit. Просто отваряте файл и го редактирате. Можете да го инсталирате с командата apt-get:
$ sudo apt-get install scribus

За да го използвате за редактиране на pdf-файлове:
Start scribus > New File > Insert > Image > Double click > Select PDF file

=> flpsed - WYSIWYG* псевдо PostScript редактор. Доста е бърз и лек. За да го инсталирате, въведете:
$ sudo apt-get install flpsed

За да редактирате даден файл, въведете:
$ flpsed /path/to/pdf-file.pdf &

=> Gimp - Ползвах също gimp за редактиране на pdf-файлове. Но ще ви трябват основни познания за самия gimp, за да редактирате pdf-и. GIMP е инсталиран в почти всички Линукс-дистрибуции. Забележете, че GIMP не е толкова елегантно решение за целта.

Онлайн средство за манипулиране на PDF

В крайна сметка винаги можете да използвате Интернет, за да обработвате PDF-файлове с помощта на уеб-браузър. [pdfescape.com]

Заключение

PDFEdit е най-добрият свободен софтуер с отворен код за Линукс / ЮНИКС-подобните операционни системи, когато става дума за редактиране на текстове на латиница. Но той не поддържа редактиране на защитени или криптирани PDF-файлове.

---------------------------------
*- WYSIWYG (WhatYouSeeIsWhatYouGet)- каквото-виждаш-това-получаваш
Изображение Ath XP 1700+, NVidia, Biostar M7NCG,
Повече тук и тук
Аватар
saejoh
Участник

Мнениеот Freya » Чет 14, Фев, 2008 22:24

Поздравления за добрата статия! *thumbs* *bravo*
Аз самата ползвам pdfedit за редактиране на pdf файлове. В началото е малко объркващо, но веднъж човек като му се свикне, наистина е добър помощник.
I wish for this night-time to last for a life-time
The darkness around me - shores of a solar sea....

Българския Дебиан Блог

Freya<->Rouzy
Аватар
Freya
The Goddess

Re: Linux PDF редактори за манипулиране на PDF-Документи

Мнениеот tolostoi » Вто 19, Фев, 2008 12:40

saejoh написа: PDFEdit е най-добрият свободен софтуер с отворен код за Линукс / ЮНИКС-подобните операционни системи, когато става дума за редактиране на текстове на латиница.
Няма ли нещо което работи коректно с кирилица :cry: те и за windows са кът тези програми.
.
Изображение
Аватар
tolostoi
Участник

Re: Linux PDF редактори за манипулиране на PDF-Документи

Мнениеот saejoh » Вто 19, Фев, 2008 21:40

tolostoi написа:Няма ли нещо което работи коректно с кирилица :cry: те и за windows са кът тези програми.

От всичко споменато, като че ли най-добре с кирилицата се справя GIMP. Scribus сигурно се представя не по-зле, но примерно при опит да се внесе за обработка даден файл от 5 страници, като картинка по описания начин, Scribus показва само началната страница, т.е. нищо и половина :)
С другите средства нямам опит. Статията е преводна - не отразява моите премеждия с PDF-те. :)
Някой ден ще пробвам gv и flpsed, споменати съответно в началото и средата на документа. 8)
Повече тук и тук
Аватар
saejoh
Участник

Еми...

Мнениеот tonitochev » Вто 19, Фев, 2008 22:14

Не виждам реална полза от всичките тези програмки, освен едно, да може бързо и лесно да се вади текст и картинки. А в това най добър си е оригинала - акробатчето.
Колкото до създаване на pdf документи - scribus си е чудесен инструмент. Вярно, не може да редактираш готов pdf, но си създаваш скрибуски файл във скрибуски формат, който в последствие се импортира в pdf или директно се изпечатва.
Както и да е, статията е добра и браво на преводача.
Аватар
tonitochev
Участник

Re: Еми...

Мнениеот tolostoi » Сря 20, Фев, 2008 9:43

tonitochev написа:Не виждам реална полза от всичките тези програмки, освен едно, да може бързо и лесно да се вади текст и картинки.
Ти не виждаш, но я си представи да трябва да попълниш 90 такива декларации на ръка :D :D :D Е аз се справям и с други средства, но по елегантно е да има нещо което работи нормално, май и по windows само infix pdf editor се оправя с кирилицата. А въпросната декларация си е и сложна, има си доста клетки (таблици, кутийки или както и да се казват) които като се разместят (примерно от програми които конвертират в .doc) става грозна работа.
.
Изображение
Аватар
tolostoi
Участник

Re: Еми...

Мнениеот saejoh » Съб 08, Мар, 2008 18:33

tolostoi написа:Ти не виждаш, но я си представи да трябва да попълниш 90 такива декларации на ръка :D :D :D...

Именно разни декларации и всякакви форми в pdf-формат винаги са ме подтиквали да търся начин как да ги попълвам на компа си с помощта на свободен софтуер без да изменям съдържанието, с което си пристигат.
Наскоро пробвах споменатото в статията flpsed. Няма проблем с кирилицата. Последната версия 0.6.1 зависи от пакетите fltk-2.0.x и ghostscript (8.61 мисля беше). Зависи и от включеното в xpdf средство, наречено pdftops. С негова помощ превръщате .pdf файл в .ps (PostScript). Така е обяснено на страницата на flpsed. Така с еднаква сила можете да се втурнете в попълване на празни редове във формуляри от всякакъв калибър на български:
$ flpsed /path/to/pdf-file.pdf &
или
$ flpsed /path/to/ps-file.ps &

Ако случайно flpsed е забил, знакът "&" кара конзолата да ви покаже PID-а на програмката, така че да можете лесно да го килнете.

Успех на всички!

И честит 8-ми март на празнуващите го дами!
Повече тук и тук
Аватар
saejoh
Участник

Мнениеот mylin » Пон 10, Авг, 2009 2:15

:) аааа все повече се увличам по семплите конзолни решения

командата е pdftotext а пакета е poppler-utils
apt-get install poppler-utils

и с кирилицата се справя даже - примерче
~/spec_sitat$ pdftotext kant-moral.pdf

За справка виж тук
Явно може и в други формати да става и сигурно запазва таблици и т.н. (не съм пробвал но пише че може и в др формати да конвертира - примерно doc) така аз се преборих с PDF-ченце от 130 страници текст :P

еее
може и обратното от 100 файла към PDF, например ако имате 100 файла gif или jpg...
apt-get install imagemagick

отивате в директорията със 100-те jpg файла и...
convert *.jpg -adjoin file.pdf

може и да запазим размера и ориентацията на формата (landscape/portrait)
convert -define pdf:use-trimbox=true *.jpg -adjoin file.pdf

а може и да преоразмерява
convert -resize 1500x1500 -define pdf:use-trimbox=true *.jpg -adjoin file.pdf

това е бързо лесно вкусно :)
Аватар
mylin
Участник

Мнениеот jonnblaze » Сря 03, Юли, 2013 13:09

Аз самата ползвам pdfedit за редактиране на pdf файлове. В началото е малко объркващо, но веднъж човек като му се свикне, наистина е добър помощник.
jonnblaze
Участник

Назад към Инсталиране и работа с приложения