Източник:OSlinuxPDFwriter
Adobe Acrobat е комерсиално средство за манипулиране на PDF-файлове. Преди време аз използвах системата за печат CUPS за експорт на файлове в PDF-формат. Опитвал съм и gv за същата цел. Но ми трябваше пълноценно редактиране на pdf-документи. Търсенето ми завърши със софтуера PDFedit, който е свободен и с отворен код. Достъпен е както в графичен (GUI), така и команден интерфейс (CLI=commandline).
Този софтуер поддържа също писане на скриптове и почти всичко може да бъде писано. PDFedit е средство от нисък клас, предназначено за крайни потребители. Можете да го ползвате за:
=> Запис/създаване/редактиране на PDF-файлове
=> Печат на PDF-файлове
=> Съхраняване на PDF-файлове
=> Експорт в XML-формат и т.н.
Инсталиране на PDFEdit
Ако ползвате Debian или Ubuntu Linux, въведете:
- Код за потвърждение: Избери целия код
$ sudo apt-get install pdfedit
Начало на редактиране на PDF-файлове с PDFedit редактора
За начало, въведете:
$ pdfedit /път/до/pdf.file &
$ pdfedit &
Друг софтуер за създаване на pdf-файлове
По време на проучването се натъкнах на други приложения за редактиране на PDF-и. Надявам се, че ще установите, колко полезни са следните програми:
=> scribus - Приложен софтуер с отворен код за десктоп публикации (DTP-desktop publishing). Работи под Линукс, Мак и Уиндоус. Добра алтернатива е на PDFedit. Просто отваряте файл и го редактирате. Можете да го инсталирате с командата apt-get:
$ sudo apt-get install scribus
За да го използвате за редактиране на pdf-файлове:
Start scribus > New File > Insert > Image > Double click > Select PDF file
=> flpsed - WYSIWYG* псевдо PostScript редактор. Доста е бърз и лек. За да го инсталирате, въведете:
$ sudo apt-get install flpsed
За да редактирате даден файл, въведете:
$ flpsed /path/to/pdf-file.pdf &
=> Gimp - Ползвах също gimp за редактиране на pdf-файлове. Но ще ви трябват основни познания за самия gimp, за да редактирате pdf-и. GIMP е инсталиран в почти всички Линукс-дистрибуции. Забележете, че GIMP не е толкова елегантно решение за целта.
Онлайн средство за манипулиране на PDF
В крайна сметка винаги можете да използвате Интернет, за да обработвате PDF-файлове с помощта на уеб-браузър. [pdfescape.com]
Заключение
PDFEdit е най-добрият свободен софтуер с отворен код за Линукс / ЮНИКС-подобните операционни системи, когато става дума за редактиране на текстове на латиница. Но той не поддържа редактиране на защитени или криптирани PDF-файлове.
---------------------------------
*- WYSIWYG (WhatYouSeeIsWhatYouGet)- каквото-виждаш-това-получаваш