smxi - скриптът който може почти всичко

Тук е обяснено как се инсталират и настройват програми под Linux.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

smxi - скриптът който може почти всичко

Мнениеот mylin » Вто 30, Ное, 2010 16:50

Опит за заглавие:
smxi - скриптът който може почти всичко

Когато видях как sgfxi настройва видеокартата си помислих — колко лесно щеше да бъде ако имаше такъв инструмент за всички драйвъри в Линукс (нещо като Синаптик за драйвъри). Оказа се, че smxi почти го постига, скоро слагах драйвър за wifi с негова помощ (smxi ползва apt-get + други инструменти).

С една дума smxi е като швейцарско ножче.

Пример — една от многото опциите е "инсталиране на пакети":
ново ядро, или пък нова графична среда, или несвободен софт (флаш плеър, Skype, Opera, шрифтове на MS...; несвободни драйвъри за wifi или за видеокарта - изобщо настройка и инсталация на различните модули към ядрото) — само избирате от менюто и скрипта сам прави останалото.

Да, знам че за повечето ползващи Дебиян настройката на хранилищата, инсталирането на флаш плеър, настройка на видео карта, инсталиране на ново ядро и т.н. са като детска игра. Но този скрипт прави подобни задачи неприлично лесни. :mrgreen:

Кратка история:
--------------------
В началото smxi беше часто от дистрибуцията Sidux (сега Aposid), тя има за цел да направи стабилен нестабилния клон (sid). А smxi е инструмент ползващ apt-get и осигурява безопасен ъпгрейд и настройка в sid. Заради големия интерес smxi вече не е само за сид, нито е само за чито Дебиян базирани.

Добрата новина е, че smxi вече работи и за Ubuntu (там тествах само sgfxi).
---------------------

1. Как работи — лесно: като свързване с мобилен оператор...
"за да направите това и това натиснете 1"; "за да стане това и това натиснете 2" и т.н. Опциите са подредени в стройна йерархия и преди избора има кратко описание (всичко е на английски).

Ще ви трябват поне базови познания. Ако в опциите на smxi не знаете кое за какво е, винаги последната опция е да се върнете в главното меню и от там да излезете от скрипта без да счупите любимия си Линукс.

2. Инсталиране:
Код за потвърждение: Избери целия код
cd /usr/local/bin && wget smxi.org/smxi.zip && unzip smxi.zip && smxi


3. Стартиране и работа със smxi

3.1. Излизате от графичен режим (натискате: Ctrl + Alt + F1 ...и се логвате като root). Скрипта стартира след изписването му в конзолата:
Код за потвърждение: Избери целия код
smxi

3.2. Ако сте с Дебиян първия път smxi ви кани да изберете кой тип Дебиян (стейбъл, тестинг, ънстейбъл) и после да изберете огледален сървър за хранилища — всичко това автоматично редактира срорс листата с хранилищата.
(мисля че не трие, а само добавя нови или променя според огледалата, при мен ми коментира хранилището backports, но ръчно си махнах знака # и всичко се оправи - от там smxi ми сложи ateros драйвър за wifi-то).

3.3. Предлага да продължите с две опции: с distro-upgrade или без него.

3.4. Влиза в главното меню и там вече си избирате инсталиране и настройка на различни неща. Възможностите са толкова много, че няма да мога да ги опиша всичките.


Който желае може да допълни това кратко описание — smxi наистина има много богати възможности.

За справка — smxi.org

-----------------------------------------
Инструментът smxi стана известен покрай две други неща:
- част от smxi e скрипта sgfxi (автоматично инсталиране на драйвър за видео карти)
- дистрибуцията Sidux (сегашното Aposid) - полезно дистро, но се отказах заради честите ъпдейти в сид; чрез Sidux се престраших и влязох в уж "страшния" Дебиян, сега съм с lenny
Аватар
mylin
Участник
 
Мнения: 176
Регистриран на: Нед 10, Авг, 2008 14:43

Назад към Инсталиране и работа с приложения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron