Ще си позволя, да напиша още един бърз начин за инсталиране на Nvidia драйвери отново за Дебиан, като най-вероятно начина работи и при Ubuntu. Две думи защо го правя. Понеже съм чел доста различни туториали и повечето работят,но с новите версии на на драйверите от сайта на Nvidia всичко си идва на мястото,падна ми проблема за конфигуриране на TV OUT например и 3D, промените в xorg.conf инсталатора ги прави сам,стига да се съгласите, като пита(не помня но, май след това трябваше да си оправя кирилицата).Въпросът "кои драйвери са по-добри" си остава спорен за мен, от това което съм чел везната клони към мнението,че драйверите в хранилищата на Debian са по-добри,преценете сами,горе е описан начинът за тяхното инсталиране.
Теглим си драйвер от официалният сайт
http://www.nvidia.com/object/unix.html ; тук има една особенност,ще е добре да знаете към коя от двете групи спада вашата карта. Към Legacy групата, са по-старите карти и другата група, не знам как се казва да я наречем "нормална"
ако се колебаете и не ви се чете в сайта (щото там пише),с какви драйвери работи вашата изтеглете "нормалните" (архитектурата на процесора ви я оставям за домашно 32 или 64
)Ако пък "нормалните" не стават за вашата карта още като пуснете инсталаторът, ще ви предупреди, че тези драйвери не стават за вашата карта и ще ви предложи да си изтеглите Legacy - тогва теглете Legacy.Отваряме терминала влизаме си с руут акаунта (или ползваме sudo, важното е да сте с root права)
- Код за потвърждение: Избери целия код
apt-get install module-assistant pkg-config xorg-dev
m-a prepare
Едит: за Ubuntu трябва да е така- Код за потвърждение: Избери целия код
apt-get install module-assistant pkg-config xserver-xorg-dev
m-a prepare
с тези команди всички неща които са нужни за компилирането на ядрото на Нвидиа ще ги имате.За нормалната работа на инсталатора ще трябва да си спрем Х-а. Има няколко начина (като единственият който, не е за предпочитане е с команда " init " която ще ни вкара в еднопотребителският режим, който пък съответно не се препоръчва от Nvidia, понеже, в някой дистрибуции в този режим, някой необходими за операцията демони, не работят - не знам дали Дебиан е в това число, но не мисля че има значение, ако не го ползваме
) натиснете заедно ctrl+alt+f1 (ще ви се покаже шел на цял екран)влизате си като root
killall kdm
ако ползвате кдм (това е мениджърът за пароли на КДЕ)
killall gdm
ако ползвате гдм (това е мениджърът за пароли на Гном), ако ползвате някакъв друг вие си го знаете - с тези команди се спира Х-а. Намирате си къде сте свалили драйвера
приемам, че драйвера който съм изтеглил е NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run и съм го сложил в хоум директорията ми, а името на юзъра ми е tolostoi - вашия ще е друг,вие си го знаете вашия - Код за потвърждение: Избери целия код
cd /home/tolostoi/
sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run
Вече в инсталатора всичко е много интуитивно, четете и се съгласявайте,има изчерпателен "хау то" в него, прочете го ако имате проблеми,най вероятно ще си ги решите по този начин.Последната стъпка е да ви попита дали да ви промени xorg.conf аз му давам да ми го промени(в другия вариант трябва да си го промените сами, вижте по горе как става - в шапката на темата).Ако всичко е минало добре и имате чисто нов, компилиран специално за вас кернел на Нвидия е време да го пробвате
.Включете си X-a с команда
startx
или
gdm
Вече някъде по менютата ще ви се е показало менюто на Nvidia там проверете дали ви работи 3Д то или в конзолата glxinfo търсете директ рендъринг yes ви трябва.
Когато ще слагате нова версия на драйвера трябва да махнете стария
става с командта (като руут)
nvidia-installer --uninstall
Надявам се да съм бил полезен на някой,поправяйте ме защото сигурно има пропуски.