Инсталиране на NVIDIA драйвери в Debian

Статии свързани с настройката на хардуерни устройства и инсталиране на драйвери.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

Инсталиране на NVIDIA драйвери в Debian

Мнениеот Kulu Ngile » Пет 16, Юни, 2006 19:20

Най-бързият начин за инсталиране на драйвери за NVIDIA е:
Стартирате конзолата и пишете:

1.

Код за потвърждение: Избери целия код
$su
#apt-get install module-assistant nvidia-kernel-common

2.

#m-a prepare
#m-a auto-install nvidia
#apt-get install nvidia-glx

3. Трябва да се редактира xorg.conf файла, като се коментира модула 'dri' и 'nv' се замени с 'nvidia'

#nano -w /etc/X11/xorg.conf
..............................................
Section "Module"
        Load    "bitmap"
        Load    "dbe"
        Load    "ddc"
#       Load    "dri"
Section "Device"
        Driver          "nvidia"
 .............................................

4. Остана само да рестартираме и всичко вече ще е на 6

Забележка: Препоръчвам да се направи backup на xorg.conf, преди да се правят промени в него (т.3.), т.е.

#cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

По този начин, ако случайно нещо не стане и не ви зареди "X"-a, само ще трябва да презапишете файла и ще имате отново графична среда, т.е.

#cp /etc/X11/xorg.conf_backup /etc/X11/xorg.conf

Необходимо е в sources.list да ви е налично официалното българско огледало за хранилищата на Debian: http://ftp.bg.debian.org/debian/
deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
Ако съдбата е срещу теб, толкова по-зле за нея.

Изображение
APT HOWTO
Kulu Ngile
Унуфри

Мнениеот MarineForce » Пет 16, Юни, 2006 19:26

Изпревари ме ;)...
Winners make the rules and losers live by.

Изображение
Аватар
MarineForce
Участник

Мнениеот Darhazer » Съб 11, Ное, 2006 23:23

Привет
А как мога да разбера коя е версията на драйвърите?
Аватар
Darhazer
Участник

Мнениеот Darhazer » Нед 12, Ное, 2006 0:09

Възникна следния проблем
Update Manager-а ми инсталира ново ядро (от 2.6.17 на 2.6.18)
Като boot-на 2.6.18 обаче ми казва, че не е намерен драйвър
При всеки ъпдейт на ядрото ли трябва да инсталирам драйвърите наново?
Аватар
Darhazer
Участник

Мнениеот phantomlord » Нед 12, Ное, 2006 1:53

Здравей

Тъй като модула за видеокартата се компилира към текущия кернел за да се интегрира с него, е необходимо при смяна на ядрото да се прекомпилира и драйвера.
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
on this frightening night
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
Аватар
phantomlord
Шеф

Мнениеот tolostoi » Пет 09, Фев, 2007 14:15

Ще си позволя, да напиша още един бърз начин за инсталиране на Nvidia драйвери отново за Дебиан, като най-вероятно начина работи и при Ubuntu. Две думи защо го правя. Понеже съм чел доста различни туториали и повечето работят,но с новите версии на на драйверите от сайта на Nvidia всичко си идва на мястото,падна ми проблема за конфигуриране на TV OUT например и 3D, промените в xorg.conf инсталатора ги прави сам,стига да се съгласите, като пита(не помня но, май след това трябваше да си оправя кирилицата).Въпросът "кои драйвери са по-добри" си остава спорен за мен, от това което съм чел везната клони към мнението,че драйверите в хранилищата на Debian са по-добри,преценете сами,горе е описан начинът за тяхното инсталиране.
Теглим си драйвер от официалният сайт http://www.nvidia.com/object/unix.html ; тук има една особенност,ще е добре да знаете към коя от двете групи спада вашата карта. Към Legacy групата, са по-старите карти и другата група, не знам как се казва да я наречем "нормална" :) ако се колебаете и не ви се чете в сайта (щото там пише),с какви драйвери работи вашата изтеглете "нормалните" (архитектурата на процесора ви я оставям за домашно 32 или 64 :) )Ако пък "нормалните" не стават за вашата карта още като пуснете инсталаторът, ще ви предупреди, че тези драйвери не стават за вашата карта и ще ви предложи да си изтеглите Legacy - тогва теглете Legacy.Отваряме терминала влизаме си с руут акаунта (или ползваме sudo, важното е да сте с root права)
apt-get install module-assistant pkg-config xorg-dev
m-a prepare

Едит: за Ubuntu трябва да е така
apt-get install module-assistant pkg-config xserver-xorg-dev
m-a prepare
с тези команди всички неща които са нужни за компилирането на ядрото на Нвидиа ще ги имате.За нормалната работа на инсталатора ще трябва да си спрем Х-а. Има няколко начина (като единственият който, не е за предпочитане е с команда " init " която ще ни вкара в еднопотребителският режим, който пък съответно не се препоръчва от Nvidia, понеже, в някой дистрибуции в този режим, някой необходими за операцията демони, не работят - не знам дали Дебиан е в това число, но не мисля че има значение, ако не го ползваме :)) натиснете заедно ctrl+alt+f1 (ще ви се покаже шел на цял екран)влизате си като root
killall kdm
ако ползвате кдм (това е мениджърът за пароли на КДЕ)
killall gdm
ако ползвате гдм (това е мениджърът за пароли на Гном), ако ползвате някакъв друг вие си го знаете - с тези команди се спира Х-а. Намирате си къде сте свалили драйвера
приемам, че драйвера който съм изтеглил е NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run и съм го сложил в хоум директорията ми, а името на юзъра ми е tolostoi - вашия ще е друг,вие си го знаете вашия
cd /home/tolostoi/
sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run
Вече в инсталатора всичко е много интуитивно, четете и се съгласявайте,има изчерпателен "хау то" в него, прочете го ако имате проблеми,най вероятно ще си ги решите по този начин.Последната стъпка е да ви попита дали да ви промени xorg.conf аз му давам да ми го промени(в другия вариант трябва да си го промените сами, вижте по горе как става - в шапката на темата).Ако всичко е минало добре и имате чисто нов, компилиран специално за вас кернел на Нвидия е време да го пробвате :D .Включете си X-a с команда
startx
или
gdm
Вече някъде по менютата ще ви се е показало менюто на Nvidia там проверете дали ви работи 3Д то или в конзолата glxinfo търсете директ рендъринг yes ви трябва.
Когато ще слагате нова версия на драйвера трябва да махнете стария :) става с командта (като руут)
nvidia-installer --uninstall
Надявам се да съм бил полезен на някой,поправяйте ме защото сигурно има пропуски.
Последна промяна tolostoi на Сря 23, Май, 2007 9:07, променена общо 5 пъти
Аватар
tolostoi
Участник

Мнениеот Kulu Ngile » Пет 09, Фев, 2007 15:52

:yahoo: *bravo* *dance*
Ако съдбата е срещу теб, толкова по-зле за нея.

Изображение
APT HOWTO
Kulu Ngile
Унуфри

Мнениеот dan4o » Пон 19, Фев, 2007 23:19

На мен ми дава грешка, по време на изпълнението на следната команда:

danail@debian:~$ su
Password:
debian:/home/danail# apt-get install module-assistant nvidia-kernel-common
Четене на списъците с пакети... Грешка!
E: Dynamic MMap ran out of room
E: Възникна грешка при обработката на libxsharp-dev (NewVersion1)
E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/ftp.bg.debian.org_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages
E: Списъците с пакети или файлът за състояние не можаха да бъдат анализирани или отворени.
debian:/home/danail#

В Synaptic не ми изписва, че имам развалени пакети.И там ми дава грешка:

E: Dynamic MMap ran out of room
E: Възникна грешка при обработката на libxsharp-dev (NewVersion1)
E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/ftp.bg.debian.org_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages
E: Списъкът с пакетите или файлът за състоянията им не могат да бъдат анализирани или отворени.

Нещо бъркам май.
House music will save the world
dan4o
Участник

Мнениеот dan4o » Пон 19, Фев, 2007 23:27

А не оправих го разбрах къде ми беше грешката, само Synaptic-а ми продължава да дава грешка:

W: There is no public key available for the following key IDs:
B5D0C804ADB11277
W: GPG error: http://debian.ludost.net stable/non-US Release: Следните подписи не можаха да бъдат проверени, защото публичния ключ не е наличен: NO_PUBKEY AA7DEB7B722F1AED NO_PUBKEY B629A24C38C6029A
W: There is no public key available for the following key IDs:
B5D0C804ADB11277
W: GPG error: ftp://ftp.uni-sofia.bg ./ Release: Следните подписи не можаха да бъдат проверени, защото публичния ключ не е наличен: NO_PUBKEY E4809EA4A49EF0C0
W: GPG error: http://debian.ludost.net testing/non-US Release: Следните подписи не можаха да бъдат проверени, защото публичния ключ не е наличен: NO_PUBKEY B629A24C38C6029A
W: GPG error: http://debian.ludost.net unstable/non-US Release: Следните подписи не можаха да бъдат проверени, защото публичния ключ не е наличен: NO_PUBKEY B629A24C38C6029A

Ето това ми изписва.
House music will save the world
dan4o
Участник

Мнениеот tolostoi » Вто 20, Фев, 2007 14:46

dan4o нямаш ключове за това е така все пак когато ти пише W (warning) продължава да работи виж както е в първия случай E (error) тогава е кофти виж тук за ключовете http://myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic. ... 5818281bdc
не е зле и ъпдейт да си направиш
apt-get update
apt-get upgrade
Аватар
tolostoi
Участник

Мнениеот deke » Вто 20, Фев, 2007 17:00

Здравей , tolostoi ! Само едно уточнение - като няма ключовете и изписва W ( warning ) , не прочита и списъците и оттук не инсталира нито един пакет .
"Безкрайни са само човешката глупост и Вселената, но за Вселената не съм сигурен!" (Айнщайн)
Изображение
deke
Участник

Мнениеот phantomlord » Вто 20, Фев, 2007 23:32

като няма ключовете и изписва W ( warning ) , не прочита и списъците и оттук не инсталира нито един пакет .

Няма нищо такова. Просто се извежда съобщение, че желаните пакети не са удостоверени и въпрос дали да се продължи с инсталацията.
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
Аватар
phantomlord
Шеф

Мнениеот deke » Сря 21, Фев, 2007 9:12

Здравей , Phantomlord ! Просто обясних каква беше ситуацията при мен - дори пусках тема по този въпрос ! Когато имах инсталиран Mepis , след предупреждение ( W ) , инсталираше избраните пакети . Но при Debian ме информираше , че не прочита списъците и прекратяваше инсталацията . След като добавих ключовете всичко е наред . Затова реших , че и с другите е така . Е , всичко е добре , когато завършва добре ! :)
"Безкрайни са само човешката глупост и Вселената, но за Вселената не съм сигурен!" (Айнщайн)
Изображение
deke
Участник

Мнениеот sif » Съб 24, Фев, 2007 14:02

Този метод върши ли работа за Kubuntu 6.10, защото сега си инсталирах kububtu и по принцип си инсталирам драйверите през Automatix но сайта им не се отваря цял ден .
sif
Участник

Мнениеот phantomlord » Съб 24, Фев, 2007 17:22

Мисля, че при *Ubuntu начинът е друг, но не знам какъв точно.
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
Аватар
phantomlord
Шеф

Следваща