От години се забелязва една тенденция, която само времето ще си покаже дали е добра. Или по-скоро е добра за нови и млади потребители които магнетично се привличат от всякакви шарении изскачащи и всякакви производни глезотии.
Ок, нека ги има в лицето на някои дистрибуции. Но има и такива като мен дето това по никакъв начин не ги кефи. По-скоро бих си спрял всякакви ъбдейти след известно време, ще си правя бекъп-и на системата и като се скапе я възстановявам, но няма да е тяхното.
Та реших да експериментирам към днешна дата. Резултатите хич не ме изкефиха.
Сложих MATE - продължението на Gnome2. Ок, много добре, сменили са имената на нещата, ама нещо като функционалности като най-елементарната gconf-editor за да си направя каквото искам. За инсталиране на някои неща поради тонове зависимости apt има желанието да ми слага GDM/KDE само уин12 не пожела да сложи. Нека мине време, сигурно нещата ще си дойдат на място и аз ще съм доволен.
Сложих и XFCE. Като цялата /home я изтривам за да няма излишни конфликти. Много се израдвах. Много готина, лека, красива, семпла само дето няма много от нещата които аз искам. И тук получаваме мат с един ход. Мноо кофти. Тук пак за да си сложа някои неща имаше желание от системата да ми набута всякакъв бълвоч от други графични среди.
Преди време когато излезе KDE4.x помня каква сага беше при потребителите които ползваха 3.5. Едни клекнаха, други минаха на нещо друго, но като цяло беше голямо сътресение.
В момента върви някак си плавно същото нещо и при GNOM. То не са Gnom Shell, то не е Unity то не са сувалки с вертикални излитания... бе някаква какофония е.
Лично аз не желая да участвам в нищо подобно. Желая си GNOM2 или нещо подобно. Надеждата ми е в горните две графични среди.
Нека тук всеки който търси някакво решение за себе си и е намерил от части разрешение да го сподели за улеснение на другите.
Може би някой ще кажат, че предявяваме големи претенции. Ами не е така! Ние сме хора с глави на раменете и от части достатъчно нагъната мозъчна субстанция и не желаем да ни роботизират. А за останалите... жужете там на където ви духне вятъра (колкото и грубо да звучи).