Страница 1 от 1

Графични среди, кой каква използва?

МнениеПубликувано на: Нед 19, Авг, 2012 23:44
от aleximilian
От години се забелязва една тенденция, която само времето ще си покаже дали е добра. Или по-скоро е добра за нови и млади потребители които магнетично се привличат от всякакви шарении изскачащи и всякакви производни глезотии.
Ок, нека ги има в лицето на някои дистрибуции. Но има и такива като мен дето това по никакъв начин не ги кефи. По-скоро бих си спрял всякакви ъбдейти след известно време, ще си правя бекъп-и на системата и като се скапе я възстановявам, но няма да е тяхното.

Та реших да експериментирам към днешна дата. Резултатите хич не ме изкефиха.

Сложих MATE - продължението на Gnome2. Ок, много добре, сменили са имената на нещата, ама нещо като функционалности като най-елементарната gconf-editor за да си направя каквото искам. За инсталиране на някои неща поради тонове зависимости apt има желанието да ми слага GDM/KDE само уин12 не пожела да сложи. Нека мине време, сигурно нещата ще си дойдат на място и аз ще съм доволен.

Сложих и XFCE. Като цялата /home я изтривам за да няма излишни конфликти. Много се израдвах. Много готина, лека, красива, семпла само дето няма много от нещата които аз искам. И тук получаваме мат с един ход. Мноо кофти. Тук пак за да си сложа някои неща имаше желание от системата да ми набута всякакъв бълвоч от други графични среди.

Преди време когато излезе KDE4.x помня каква сага беше при потребителите които ползваха 3.5. Едни клекнаха, други минаха на нещо друго, но като цяло беше голямо сътресение.
В момента върви някак си плавно същото нещо и при GNOM. То не са Gnom Shell, то не е Unity то не са сувалки с вертикални излитания... бе някаква какофония е.

Лично аз не желая да участвам в нищо подобно. Желая си GNOM2 или нещо подобно. Надеждата ми е в горните две графични среди.

Нека тук всеки който търси някакво решение за себе си и е намерил от части разрешение да го сподели за улеснение на другите.

Може би някой ще кажат, че предявяваме големи претенции. Ами не е така! Ние сме хора с глави на раменете и от части достатъчно нагъната мозъчна субстанция и не желаем да ни роботизират. А за останалите... жужете там на където ви духне вятъра (колкото и грубо да звучи).

МнениеПубликувано на: Пон 20, Авг, 2012 17:31
от phantomlord
За мен KDE 4.x е много добра графична среда. По-разчупена и податлива на персонализиране от Mac OS, Windows или каквото и да е било друго. И много напредничава.

МнениеПубликувано на: Вто 21, Авг, 2012 9:19
от Dog
Всеки минава през тази фаза с шарениите и след това една по-една започват да отпадат.
Моето временно решение Gnome 3 Fallback mode

МнениеПубликувано на: Чет 30, Авг, 2012 13:31
от mylin
Хубавото е че има избор. Смесвам програми от Гном и КДЕ в LXDE, само гледам да не влачат сложни зависимости със себе си.

LXDE - повече от година тя ми е основната (Дибиан и Минт).
XFCE - беше ми основната - докато не я обновиха и нея (загубиха се потребителските шорткъти).
КДЕ - разделихме се след версия 4.0 (от тогава слагах 4.2 на едни приятели, беше доста по-добре, но не им хареса станата навигация. После им сложих Минт с Гном 3 (модифициран) и с него не свикнаха. Накрая им сложих Минт с МАТЕ.

МАТЕ - ползвах го само 1-2 седмици.

aleximilian написа:Сложих и XFCE. Като цялата /home я изтривам за да няма излишни конфликти. Много се израдвах. Много готина, лека, красива, семпла само дето няма много от нещата които аз искам.

А кои са нещата които искаш? (почти всичко може да се добави към XFCE и LXDE - те така са замислени).

И нещо практично за т.н. бълвоч от други графични среди - има една полезна опция на apt - орязва поне половината от бълвоча :)
Код за потвърждение: Избери целия код
apt-get install --no-install-recommends "name of application"

МнениеПубликувано на: Чет 30, Авг, 2012 22:43
от aleximilian
mylin написа:...
А кои са нещата които искаш?


// шега
Девелопърите да не ми пипат сегашната графична среда и да ме насилват да ползвам плазмоиди, не съвсем довършени WM или пък не дай си боже да представлявам като водещ от сутрешен блог на някоя ТВ който ръкомаха като жп-еец пред влак движещ се в грешен коловоз и никога не знае кой джам къде е и какво трябва да покаже.
// off шега :)
Наистина някой неща от гном2 ще ми липсват, както и някой програми. Лошото е, че за да се инсталират се навличат и прекалено много зависимости. На прима виста функцията F3 в nautilus, настройка на панела като прозрачност ( макар, че това се оправя с прозрачен .png), настройка на цветовете от самата среда, а не от други тулове или да им бъркам .config на нещо си, не може да ти показва абсолютният път към директорията ако не му бръкнеш някъде си (мразим да ми пише в някакви бутони къде съм се наврял, искам да виждам баш къде съм) И т.н.
Горното го пиша по адрес на XFCE, не казвам, че е лоша, дори напротив. Но така или иначе като са затрили вече гном2 що не вземат да си гепат нещо от него и да го доразвият? Трябва им много малко.
Също се надявам МАТЕ да го направят читаво и да го поддържат нормално. Също му липсва един мануал с някой функции как се викат след като са прекръстили всичко или пък що не ги напишат нещата да кажем така:
Код за потвърждение: Избери целия код
gconf-editor = maika-editor
alacarte = trapamacia

За съжаление сега нямах много време да си играя, но около коледа ще си поиграя, защото иначе ми идва да спра всички ъбдейти да изскуба кабела на нета и да приключа със тая сага. Другият вариант е единия линк от подписа ми - последната точка:
Върнах кутията на вторични, взех пари колкото за едно кафе... с една кола.
Доволен съм.

МнениеПубликувано на: Пет 31, Авг, 2012 22:55
от mylin
За FM
- пътя на директориите в Thunar: менюто View > Location Selector > Toolbar Style
- F3 в Nautilus... пробвай PCManFM има си табчета ползвам го в Xfce и LXDE

За настройка на цветовете...
Няма графичен инструмент, но не е болка за умиране. Изтегли си тема от http://opendesktop.org/
... или пък сменяш цветовата схема в GTK (описал съм как става; не е трудно, прилича на смяна на цветове в CSS или HTML).

PS
То си е новина:
За Дебиан 7 - XFCE ще бъде по-подразбиране http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTE1NTk

При XFCE най-дразнещото за мен беше, че изчезваха рамките на прозорците. Оправяше се по два начина:
xfwm4 -- repleace
или
rm -r ~/.cache/sessions