Възстановяване на GRUB след преинсталация на Windows

За конфигуриране на основни компоненти в системата.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

Мнениеот Biskata » Нед 25, Ное, 2007 12:32

Много благодаря за помощта.
Получи се добре до някъде. Оказа се (hd0,2). Казвам до някъде защото след като ми се възстанови grub започна да се стартира и вместо да ми даде менюто, се появи черен екран с това:
Код за потвърждение: Избери целия код
[ Minimal BASH-like line editing is supported.   For
         the   first   word,  TAB  lists  possible  command
         completions.  Anywhere else TAB lists the possible
         completions of a device/filename. ]

grub>

По принцип преди да преинсталирам Windows , аз се опитвах да си сложа някакъв фон на GRUB и тогава промених нещо в menu.lst и явно с промяната съм оплескал нещо, защото още тогава като направих рестарт и се стигна до това положение до което съм стигнал сега. Картинката, която исках да добавя като фон се е добавила и стои като фон на това по-горе. Помня, че имах бекъп на този файл menu.lst, но не знам как мога да си оправя сега GRUB. И понеже се стига до тук, аз не мога да избера никаква операционна система и сега се наложи да възстановя MBR, за да влезна поне под Windows, за да пиша тук за проблема. Има ли някакъв начин да се оправи това, за да не ми се налага да преинсталирам Linux?
Аватар
Biskata
Участник

Мнениеот Biskata » Нед 25, Ное, 2007 18:37

Оправих всичко. Имам GRUB. :) Влезнах в дяла на Убунту през Live CD-то на Ubunutu 7.10 и от там копирах съдържанието на файла menu.lst.backup във файла menu.lst и рестартирах системата. Бутнах от дискета, която направих предварително с GRUB и всичко си дойде на мястото. Сега ми остава само да си инсталирам GRUB, да не е на дискета, а на харда да си е. Добре, че имах бекъп на файла menu.lst. :)
Още веднъж благодаря на всички писали в тази тема, за помощта, която ми давате. Благодаря на rouzy, phantomlord, Kulu Ngile и MDMA!
Аватар
Biskata
Участник

Мнениеот Freya » Нед 25, Ное, 2007 18:59

Радвам се, че си успял да се справиш. :)
Това е поредното доказателство, че преди да се прави каквото и да било по-сериозно нещо по системата, да се правят резервни копия.
I wish for this night-time to last for a life-time
The darkness around me - shores of a solar sea....

Българския Дебиан Блог

Freya<->Rouzy
Аватар
Freya
The Goddess

Мнениеот Biskata » Нед 25, Ное, 2007 20:16

Значи в момента съм стартирал Ubuntu чрез GRUB от дискета. Сега разбрах, че следва да инсталирам GRUB отново с изпълняването на:
grub-install /dev/hda
update-grub

но при изпълнението на първата команда ми връща следното:
biser@bisdata-pc:~$ sudo grub-install /dev/hda
[sudo] password for biser:
/dev/hda does not have any corresponding BIOS drive.
biser@bisdata-pc:~$

Какво да направя, за да инсталирам GRUB на харда, както беше преди това?
Аватар
Biskata
Участник

Мнениеот Biskata » Нед 25, Ное, 2007 20:34

Справих се. :) Трябвало да изпълня:
sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub

защото при мен е sda, а не hda. Хубаво е това да се знае, защото някой може да се чуди така, като мене.
Аватар
Biskata
Участник

Мнениеот icemans » Пет 04, Юни, 2010 21:44

Дали има някакъв по-друг начин за възстановяване на GRUB след инсталиране на Уин 7 ?
icemans
Участник

Мнениеот icemans » Пон 07, Мар, 2011 23:50

Имам проблем с възстановяването. Ползвам Debian Leny 5.04. Скоро си поправях Windows 7-цата и ми се загуби GRUB. Ползвам инструкциите от първият пост, но нещо удрям на камък. Прилагам 2 снимки от телефона.
Изображение
Изображение
Това го пробвам с новия Debian squeeze Live CD. Пробвах и с диска от който ми е инсталиран Debian, но там като вляза в конзола Alt+F2 и не ми дава много възможности за действия. Пробвах и с Live CD пак на Debian Lenny 5.04, но пак без ефект. Последно пробвах и с Live CD на Knoppix - там пък ми казва, че не може да зареди защото не намира Knoppix file system (файловата ми с-ма е ext3). В няколкото CD-та които имам пробвах и Rescue режима, но и там на камък - давам му в кой дял да ми презапише GRUB - дава ми някаква скала до 50% и пак се връща на предходната позиция. Пробвах също и Auto Super GRUB Disk - там ми забива до положението "Running......(не знам си кво) и това е и не се оправя докато не го деинсталирам под Safe mode защото иначе не ми и зарежда Уин-а нормално. Помагайте.
icemans
Участник

Мнениеот phantomlord » Пон 14, Мар, 2011 9:56

sda7 = hd0,6
GRUB брои от 0
Пробвай: http://www.supergrubdisk.org/
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
on this frightening night