Debian etch - минимална инсталация с Х

За конфигуриране на основни компоненти в системата.

Модератори: Freya, Kulu Ngile

Мнениеот tolostoi » Пет 02, Фев, 2007 16:12

Kulu Ngile написа:Понеже използваш pppoe не мисля, че е възможно. Ако си с dhcp или статично ip ...отговора е може, но с pppoe ....малко се съмнявам
Благодаря,значи ще стане,понеже (в инсталатора)като не намери,по dhcp IP адреса имам опция да си напиша настройките ръчно,а след като си въведа IP, nemask и gw вече имам достъп до ftp-то, а там има всичко необходимо за инсталацията, аз сложих и едно src хранилище но от него не изтегли нищо всичко се изтегли от локалното. :)
Аватар
tolostoi
Участник

Мнениеот phantomlord » Пет 02, Фев, 2007 17:04

тук въпроса ми е при нетинстала,където пита дали ще ползваш миръри има ли начин(не съм пробвал) да ти покаже сорс.листа или друг начин да напишеш ръчно който мирър искаш

Да, имаш такива възможности, просто гледай в опциите. Можеш да използваш и хранилище в локалната мрежа по ftp. Можеш и по време на иснатлацията да натиснеш ctrl+alt+F2 и да отидеш на втората виртуална конзола, където да си ръчкаш каквото искаш... Всичко можеш.
Hear the cry of War
Louder than before
With his sword in hand
to control the land
Crushing metal strikes
on this frightening night
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
Аватар
phantomlord
Шеф

Мнениеот ivan5 » Съб 17, Фев, 2007 22:32

Kulu Ngile
Нинджа

Местожителство: София
Пуснато на: Пет 01, Сеп, 2006 16:36 Заглавие: Debian etch - минимална инсталация с Х

--------------------------------------------------------------------------------

1. Записвате си на диск netinstall на Debian

2. Стартирате си нормалната инсталация, докато стигне въпроса за огледала

- ако сте с pppoe връзка, оставете мрежата за по-късна конфигурация

3. Избирате 'No" за избор на огледала

4. Рестартирайте и се логнете с root
........................

А когато инсталирам от netinstall трябва ли да избера кои компоненти да инсталира ,например "Standart system" и "Desktop environment" ?
ivan5
Участник

Мнениеот Kulu Ngile » Нед 18, Фев, 2007 14:04

Няма такива опции, т.е. качва ти се само базисната система (няма графична среда) и след това си я инсталираш по описаният начин.
Ако съдбата е срещу теб, толкова по-зле за нея.

Изображение
APT HOWTO
Kulu Ngile
Унуфри

Мнениеот ivan5 » Нед 18, Фев, 2007 16:29

Kulu Ngile Пуснато на: Нед 18, Фев, 2007 14:04 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Няма такива опции, т.е. качва ти се само базисната система (няма графична среда) и след това си я инсталираш по описаният начин.

А това тук какво е http://shots.osdir.com/slideshows/724/25.gif
?
ivan5
Участник

Мнениеот Kulu Ngile » Нед 18, Фев, 2007 22:43

Ползваш графичен инстал, който не съм пробвал. Лично аз не бих ти го препоръчал (избирането на графичната среда). Ако не се лъжа, ще ти качи и kde и gnome, а според мен няма смисъл. Можеш само базисната система да качиш, след това караш по статията ...ще спестиш място и време.

Изображение
APT HOWTO
Kulu Ngile
Унуфри

Мнениеот tolostoi » Пон 19, Фев, 2007 13:45

Kulu Ngile, преди няколко дни слагах sarge на една много тъжна машина (селерон 333 с 128sdram, sarge-то работеше добре :shock: да му се не надяваш) не нетинстал а от първото dvd, та понеже машината е доста бавна успях да забележа нещо, самият скреен на инсталатора от където си избираш какви пакети да инсталираш (примерно десктоп,лаптоп,сървър и т.н.) е просто един .deb пакет които се инсталира и стартира, знаеш ли му точното име нещо като " eido " успях да запомня(естествено може да е нещо различно, заспивах докато го инсталирах :) ) ?
Идеята ми като ползвам нетинстал, понеже връзката е ВПН и съм излязъл от инсталатора настроил съм си нета, да сложа пакета и да го стартирам и тои да изтегли стандартните пакети за инсталацията.
Аватар
tolostoi
Участник

А някой опитвал ли е...

Мнениеот Стефан Радев » Вто 27, Мар, 2007 16:02

А някой опитвал ли е pppoeconf на homelan в Младост, защото така и не успях да разбера кой пакет създава pppoe.conf, където трябвало да добавя тъпите им настройки?
В резултат оставих мрежата на Window$-а и... познайте - две седмици по-късно компютъра цъфна с прецакан boot сектор.

Тези пубери ще ме побъркат. :roll:
Човек и добре да живее... нали? :)
Стефан Радев
Участник

Мнениеот Стефан Радев » Вто 27, Мар, 2007 16:06

tolostoi написа:Идеята ми като ползвам нетинстал, понеже връзката е ВПН и съм излязъл от инсталатора настроил съм си нета, да сложа пакета и да го стартирам и тои да изтегли стандартните пакети за инсталацията.

Най-мързеливия начин който се сещам е tasksel, но при мен не винаги работеше преди месец.
Човек и добре да живее... нали? :)
Стефан Радев
Участник

Мнениеот tolostoi » Вто 27, Мар, 2007 17:22

Абе нещо и на мен не ми се връзват нещата с pppoe, инсталирал съм si Debian от нетинстал диска, стандартно излезе си от инсталатора защото нета ми е ВПН и не го намира, а онзи ден за проба исках да пусна pppoeconf и се оказа, че нямам такава команда с ppp и таб няколко пъти ми се показва само pppoe-discover ??? Дали след някой ъпдейт е изчезнала нямам идея, не че проблем просто ми е интересно.
Аватар
tolostoi
Участник

Re: А някой опитвал ли е...

Мнениеот Kulu Ngile » Сря 28, Мар, 2007 1:20

Стефан Радев написа:А някой опитвал ли е pppoeconf на homelan в Младост, защото така и не успях да разбера кой пакет създава pppoe.conf, където трябвало да добавя тъпите им настройки?
В резултат оставих мрежата на Window$-а и... познайте - две седмици по-късно компютъра цъфна с прецакан boot сектор.

А какво стана, като изпълниш pppoeconf?
Той би трябвало да се справи с доставчика ти, т.е. ако процеса на инализация мине успешно (парола, потребител), то би следвало и нет да имаш. Трябвало е да провериш дали имаш вдигнат pppX интерфейст (ifconfig ppp) и ако си нямал да изпълниш pon dsl-provider ;)
Аз съм към spnet и съм на pppoe и в Windows трябва изрищно да кажа името на доставчика ми, а под Дебиан такива неща не съм правил, т.е. самото pppoeconf гази :oops:

Изображение
APT HOWTO
Kulu Ngile
Унуфри

Re: А някой опитвал ли е...

Мнениеот ashandarey » Вто 03, Апр, 2007 8:46

Kulu Ngile написа:
Стефан Радев написа:А някой опитвал ли е pppoeconf на homelan в Младост, защото така и не успях да разбера кой пакет създава pppoe.conf, където трябвало да добавя тъпите им настройки?

А какво стана, като изпълниш pppoeconf?
Той би трябвало да се справи с доставчика ти, т.е. ако процеса на инализация мине успешно (парола, потребител), то би следвало и нет да имаш. Трябвало е да провериш дали имаш вдигнат pppX интерфейст (ifconfig ppp) и ако си нямал да изпълниш pon dsl-provider ;)
Аз съм към spnet и съм на pppoe и в Windows трябва изрищно да кажа името на доставчика ми, а под Дебиан такива неща не съм правил, т.е. самото pppoeconf гази :oops:

и аз съм на хоумлан, не става с pppoeconf не тръгва интернета ....само заради тази глупост pppoe не мога да си направя нетинст ...е мога ама трябва да имам две двд-та с пакети на дебиан за да слагам gcc i g++ с всичките им библиотеки и глупости, за да инсталирам rp-pppoe и да си пусна нета така ....сещате се каква играчка е
Че ако някой знае как да стане номера с pppoeconf ще съм благодарен. Просто незнам къде да добава service name i ac server ...абе голяма простотия
Аватар
ashandarey
Участник

Мнениеот meneldor » Пет 13, Апр, 2007 11:39

Здравейте. Имам следният проблем - Инсталиране на Дебиан през PPPoE използващо netboot. Наложи се да инсталирам дебиан на машина, чиито cd-rom не работи. Инсталирал съм доста пъти дебиан, но за пръв път ми се наложи да ползвам netboot PXE буутване. Машината, която трябваше да инсталирам е на PPPoE. Бутнах я от моя лаптоп и написах
Код за потвърждение: Избери целия код
install modules=ppp-udeb

чак после обаче (когато видях, че немога да направя PPPoE инсталация) съвсем случайно видях скобите в install guide на Debian http://www.debian.org/releases/stable/amd64/apds05.html.en където пише:
To have the option of setting up and using PPPoE during the installation, you will need to install using one of the CD-ROM/DVD images that are available. It is not supported for other installation methods (e.g. netboot).
Ако имах втора мрежова карта на лаптопа щях да рутирам PPPoE връзката през него, но нямам. На въпросната машина има уиндоус дял.
Въпросът ми е някой имал ли е подобен проблем и ако да как е процедирал? Възможно ли е да подам на машината някое ISO примерно вместо initrd.gz и linux файловете, които са в netboot-а?
Благодаря предварително.
meneldor
Участник

Мнениеот Kulu Ngile » Пет 13, Апр, 2007 13:26

The PXE protocol is approximately a combination of DHCP and TFTP, albeit with subtle modifications to both. DHCP is used to locate the appropriate boot server or servers, with TFTP used to download the initial bootstrap program and additional files.

, т.е. ти имаш ли сървър, който да ти даде необходимото iso за да можеш да инсталираш?
Има начин за netinstall от usb или от дискетa. Мисля, че по-лесно ще се ориентираш.

Изображение
APT HOWTO
Kulu Ngile
Унуфри

Мнениеот meneldor » Нед 15, Апр, 2007 16:13

Имам TFTP сървър. Всичко си буутва нормално. Просто нямам опция за PPPoE за да продължа инсталацията по интернет.
meneldor
Участник

ПредишнаСледваща

Назад към Системни настройки